Lymfaterapia

lymfa-kuvaMillaista hoitoa on lymfaterapia?

Lymfahoidossa edesautetaan, tehostetaan ja aktivoidaan kehossamme virtaavaa imunestekiertoa kevyin pumppaavin ottein. Lymfaterapia on kivutonta ja tehokasta erityisesti turvotuksien hoitoon, kivun lievitykseen ja rentoutumiseen. Manuaalinen lymfaterapia on käsin suoritettavaa hoitoa ja sitä voidaan tehdä koko keholle tai osittaisille kehon osille. Hoito on hyvin rentouttavaa ja usein asiakas nukahtaakin hoidon aikana. Lymfahoito sopii niin terveyden- kuin kauneudenkin hoitoon sekä sairauksien hoidossa täydentävänä fysikaalisena hoitomuotona.

Mitä on lymfaterapia ja miten se vaikuttaa meihin?

Lymfaterapiahoitomuoto, jota kutsutaan myös lymfahoidoksi/lymfahieronnaksi, on kehitetty turvotuksen ja kivun vähentämiseksi. Turvotusta syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Turvotus voi liittyä isojen operaatioiden jälkitiloihin (syöpäleikkaukset tai leikkaukset yleensä) tai pienempiin tapaturmiin, vaikkapa nilkan nyrjähdykseen. Jalkojen turpoaminen päivän mittaan on tuttua monelle.

lymfasuonisto kehossamme           lymfa-kuvaMiksi meitä turvottaa?

Turvotus johtuu siitä, että kudoksessa on liikaa kudosnestettä. Imunestejärjestelmä, eli lymfakierto muodostaa eräänlaisen varaventtiilin, jonka avulla keho pyrkii estämään näkyvien turvotusten syntymisen. Kun imunestekierto häiriintyy, keho ei pysty itse hoitamaan kudokseen syntynyttä ylimääräistä nestekuormaa. Turvotuksessa on kudoksen nestekuormitus siis kasvanut samalla kun kuljetuskapasiteetti on heikentynyt. Imunestekierron hitauteen on useita syitä.

Esimerkiksi liikunnan puute, yksipuolinen työ, istumatyö, kylmyys, kuumuus, tulehdukset, tapaturmat, leikkaukset, kiristävät vaatteet, sairaudet sekä imusuoniston synnynnäinen vajaatoiminta.

Lymfaterapiahoito vähentää turvotusta, lievittää kipua, rentouttaa ja vaikuttaa suotuisasti elimistön puolustusmekanismeihin.

Mihin lymfaterapiaa käytetään?

Lymfaterapiaa käytetään turvotusten ehkäisyyn ja hoitoon, ennen ja jälkeen leikkauksien, unettomuuteen, stressiin, lihassärkyyn, migreeniin, psoriasikseen, säärihaavoioihin,  raskausarpien ennaltaehkäisyyn, mustelmien, arpien, aknen, rosacean, couperosan hoitoon ja ihon vanhenemisilmiöiden hoitoon (vaikuttaa solujen uudistumiseen ja kudoksen elastisuuteen). Sitä voidaan käyttää myös ennen urheilusuoritusta sekä urheilusuorituksesta palautumiseen sekä rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.

Ihmisen elimistö sisältää verenkiertojärjestelmän lisäksi imunestejärjestelmän. Imunestejärjestelmän tehtävänä on kuljettaa kehossa olevia nesteitä, kuona-rakennusaineita sekä puolustaa kehoa bakteereilta, viruksilta ja muilta vierailta aineilta. Toisin kuin verenkiertojärjestelmässä, lymfajärjestelmässä ei ole varsinaista pumppua. Verenkierron pumppu on sydän, mutta lymfakierrosta vastaavat kehon lihakset, hermosto ja valtimoiden sykintä. Joskus keho ei kertakaikkiaan yksin pärjää imunestekierrosta huolehtimisesta. Silloin kannattaa ottaa avuksi manuaalinen lymfaterapia.

Kenelle EI lymfaterapia sovellu?

Henkilöille, joilla on akuutti infektio, syvä laskimotukos tai pahanlaatuiset kasvaimet, joiden hoito on kesken.

Hoidon eteneminen

Lymfahoidon kesto on noin puolesta tunnista kahteen tuntiin. Lyhyellä hoitoajalla aloitetaan ’ongelman’ hoito, ja kehon tottuessa hoitoon, voidaan hoitoaikaa pidentää. Rentoutushoidot voivat kestää terveellä asiakkaalla kaksi tuntia.

Hoito aloitetaan aina kaulan ja päänalueen imusolmukkeiden hoidolla, jonka jälkeen siirrytään hoidettavalle alueelle. Lymfaterapia vaikuttaa tehokkaimmin hoidettavalle alueelle, mutta hoidon vaikutus ulottuu myös koko keholle. Hoidon päätteeksi tulee nauttia vettä paridesiä toistuvasti päivän mittaan.

Vaiva tai ongelma, joka on pidemmän ajan kuluessa tullut, ei lähde sormia napsauttamalla. ’Terveelle’ ihmiselle hoito kerran tai kaksi viikossa riittää, vaikeammissa tapauksissa hoitoa voidaan antaa päivittäin, harventaen kertoja hoidon edetessä. Lymfaterapiahoito on hoito, jota kannattaa kokeilla, hoito sopii vauvasta vaariin 🙂